Jobba effektivt med front-end

Home / Jobba effektivt med front-end

Jobba effektivt med front-end

Front-end handlar om att utveckla ”klientsidan” av hemsidor. Det som i dag kallas för front-end har tidigare kallats webbdesign. Det grundläggande programmeringsspråket man använder när man programmerar är HTML, men man kan även använda sig av flera andra språk såsom CSS, PHP, javascript och CMS för att skapa väldesignade webbsidor. CMS (Content Management System) är ett sorts innehållshanteringssystem för elektronisk media och innefattar bland annat webbhantering. I den här artikeln ska vi gå igenom hur man kan arbeta effektivt för att skapa stiliga och funktionella hemsidor som ser lika snygga ut på en dator som på en smartphone eller surfplatta.

Front-end är jobbet för dig som gillar att lära dig nya saker

Front-end för utveckling i HTML och CSS

Inom front-end är HTML grunden för en snygg hemsida. Det är med HTML man skapar mallen för hur hemsidan ska se ut, vilket är viktigt för sökmotoroptimering samt för vilken stil hemsidan ska visas i. Även om detta kan tyckas trivialt beror många buggar ofta på en dålig semantisk struktur. Därför är det viktigt att tänka på att man gör en så kallad uppmärkning för saker som hemsidan inte var programmerad att göra. Det finns verktyg att tillgå på internet för att kontrollera att din HTML-kod är korrekt. Använd gärna dessa för effektivare HTML-utveckling.
CSS är en annan viktig komponent inom front-end. Det är ett språk för att skapa en stil för hur hemsidan ska se ut. Det man bör tänka på när man designar stilen är att den både ska vara användarvänlig och tilltala besökarna. Design handlar om hur något ser ut och är uppbyggt; när man hittat en fin design har man lyckats kombinera dessa två komponenter. En annan viktig aspekt är att kontrollera hemsidans utseende i olika webbläsare och att skriva kod som passar in i så många olika webbläsare som möjligt.

Utveckling för olika plattformar med hög hastighet

I dag består utveckling av front-end inte enbart av att producera hemsidor anpassade för datorer utan även för andra plattformar som använder internet. Dessa inkluderar surfplattor och smartphones och har egna webbläsare att ta hänsyn till. Det räcker inte med att göra en hemsida som bara är väldesignad för Internet Explorer utan den måste dessutom se snygg ut i Google Chrome, Apple Safari och Firefox – samt när användaren surfar på sin mobiltelefon eller surfplatta. Dessa olika webbläsare konkurrerar med varandra gällande hastighet och vilka add-ons och plugins de har, så det gäller att hänga med i utvecklingen.
Front-end handlar mer och mer om att bygga snabba hemsidor. För att åstadkomma detta gäller det att HTML-koden, CSS-stilarna och javascripten är skalbara och smidiga. Kostnaderna för att driva en hemsida har dessutom stigit och blir högre ju större hemsidan är. Därför har det blivit viktigt att hålla nere storleken på hemsidan och minska den energiförbrukning som mastigare hemsidor medför. Det ligger alltså i företagens ekonomiska intresse att minska hemsidans fotavtryck så mycket som möjligt eftersom att det även innebär lägre kostnader för bandbredd och annat.

Viktigt att följa trenderna

Front-end, eller webbdesign som det tidigare kallades, är grunden för en fungerande och inkomstbringande hemsida. För att hitta en stilren och funktionell design kan man använda sig av flera olika programmeringsspråk, varav HTML och CSS är de två vanligaste. Man bör även tänka på att hemsidan måste se snygg ut i många olika webbläsare samt på smartphones och surfplattor. För att kunna designa moderna hemsidor är det viktigt att ta till sig den senaste tekniken och lära sig att applicera den.