Använda sig av WordPress

Home / Använda sig av WordPress

Använda sig av WordPress

Wordpress ger många möjligheter till design och funktioner när du ska skapa en webbsida

WordPress, WP, är en kostnadsfri plattform som är perfekt för dig som vill bygga hemsidor, e-handelssidor eller blogga. WordPress bygger på så kallad öppen källkod, eller ”open source” på engelska, vilket innebär att deras tjänster är tillgängliga att använda, ändra och vidaredistribuera för den som vill. Att lära sig använda denna populära plattform är enkelt, eftersom den är intuitivt och pedagogiskt uppbyggd. Möjligheterna är dessutom nästan oändliga, då du kan välja att installera ett eller flera av de hundratusentals tillägg som finns utvecklade för WP och som fyller olika funktioner.

WordPress utvecklas ständigt

Som redan nämnts är WordPress byggd på öppen källkod. Detta innebär att uppdateringar, förbättringar och nya funktioner ofta släpps – och allt detta till ingen kostnad alls för användaren! Oavsett om du sysslar med webb på din fritid eller om du jobbar med det professionellt så är WP ett givet och enkelt val av plattform när man ska bygga, designa och underhålla en hemsida, blogg eller webbutik. Det finns dessutom ett stort antal filmer och texter på nätet för den som känner sig osäker på hur man kommer igång med WP, eller som vill vidareutveckla sina kunskaper inom detsamma.

Även tilläggen för WordPress är i de flesta fall helt kostnadsfria, men det erbjuds också tillägg på nätet som kostar pengar. Exempel på dessa är allt från e-handelstillägg till kontaktformulär eller chattfunktioner. Både privata utvecklare och större företag tar nästan dagligen fram nya tillägg för olika efterfrågade funktioner till WP. Detta innebär att du som användare kan utforma din hemsida nästan precis så som du tänkt eller har behov av, både vad gäller funktioner och design. Bestäm exempelvis om du vill ha en eller flera sidomenyer, kommentarsfunktioner eller möjlighet för besökare att prenumerera på ditt nyhetsbrev.

Anpassa utseendet på din hemsida

Du behöver inte betala dyra licenser eller gå timslånga kurser för att komma igång – installera bara WordPress och sätt igång med ditt webbprojekt inom loppet av några minuter. Börja med att installera ett av de många WordPressteman som finns och som har ett skräddarsytt utseende med färgschema och funktioner för just din nisch. Bland alla de tusentals teman som finns är ett stort antal helt kostnadsfria, precis som tilläggen. Du kan söka på teman på Google och du kommer att få hundratals förslag på hemsidor där du kan se demoversioner av olika WordPressteman och slutligen ladda ned dem.

Med hjälp av olika widgets, menyer och tillägg kan du ändra och anpassa utseendet på din hemsida precis som du önskar. Kan du HTML eller CSS är det ett plus, men långt ifrån ett måste. WordPress är gjort för den som inte har några förkunskaper inom webb, så vem som helst bör kunna komma igång. Behöver du hjälp finns det ett stort antal forum på nätet där du kan ställa dina frågor. Du får ofta svar inom allt från några timmar till ett par dagar!

Världens mest använda CMS

WordPress är i dag ett av världens mest använda innehållshanteringssystem, eller CMS (”Content Management System”) på engelska. Nästan 22 % av världens alla webbsidor använder sig av WP, vilket gör det till den mest populära plattformen för hemsidor i världen. Jämför detta med exempelvis runt 3 % som använder sig av Joomla, eller omkring 2 % som använder sig av Drupal. En annan fördel är att du kan välja att kombinera olika funktioner som du själv vill. Önskar du till exempel att kombinera en e-butik eller en traditionell hemsida med en blogg är detta fullt möjligt med WP.